Δυότυχος Παραδείσης

Δυότυχος Παραδείσης

Ο Δυότυχος Παραδείσης είναι ένας κόκκινος μεταξοσκώληκας. Είναι ένας ντροπαλός μεταξοσκώληκας; Όχι. Μήπως είναι κλαψιάρης; Όχι, ούτε αυτό είναι! Μάλλον θυμώνει πολύ εύκολα και όλη την ώρα! ‘Όμως όχι, ούτε αυτό είναι αλήθεια.

Ο Δυότυχος Παραδείσης είναι ένας παιχνιδιάρης, χαρούμενος και πολύ κοινωνικός μεταξοσκώληκας. Αγαπάει πολύ τα λουλούδια και αυτά για αντάλλαγμα του χαρίζουν το χρώμα και το άρωμά τους. Αγαπάει τη ζωή και το παιχνίδι και δεν κάθεται λεπτό ακίνητος. Έτσι ο Δυότυχος έχει καταφέρει δύο πράγματα. Πρώτο να είναι κόκκινος και δεύτερο να μη μεγαλώνει γρήγορα. Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν. Ο Δυότυχος αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να ακολουθήσει το ταξίδι της ζωής. Να μεγαλώσει, να αλλάξει, να ξεκουραστεί και να μεταμορφωθεί. Ένα ταξίδι μεταμόρφωσης που όλοι οι μεταξοσκώληκες ακολουθούν. Κανείς όμως δεν τον εμποδίζει να τα κάνει όλα με το δικό του μοναδικό τρόπο!

Το παραμύθι του Δυότυχου Παραδείση είναι ένα καταπληκτικό παραμύθι για το μαγικό ταξίδι της ζωής. Ένα ταξίδι που αφορά όλα τα πλάσματα του κόσμου. Από το πιο μικρό σκουληκάκι μέχρι τον άνθρωπο. Η συγγραφέας μας ξεναγεί στο κόσμο των μεταξοσκωλήκων και μας μιλά για τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα. Όλοι κάνουμε το ταξίδι της ζωής και όλοι μοιάζουμε, όμως παράλληλα ο καθένας μας διαφέρει από τον άλλον και χαράζουμε το δικό μας μοναδικό μονοπάτι στο ταξίδι της ζωής. Αφήνουμε όλοι πίσω μας, όπως ακριβώς άφησε και ο Δυότυχος  «ένα μακρύ μεταξωτό, φιδίσιο ποταμάκι, που είχε τα χρώματα και το άρωμα απ’ όλους τους καρπούς των δέντρων που δοκίμασε». Ο Δυότυχος καταφέρνει να κάνει το ταξίδι της ζωής με πολύ παιχνίδι και χαρά. Ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν εκείνος δεν σταματά να νοιάζεται για τους άλλους και να είναι γενναιόδωρος.

Το ότι θέλει να κάνει τα πάντα με το δικό του μοναδικό τρόπο δεν σημαίνει πως είναι εγωιστής.

Επίσης στο παραμύθι συναντούμε και οικολογικά ζητήματα όπως την ανθρώπινη παρέμβαση και εκμετάλλευση της φύσης.

Ο Δυότυχος Παραδείσης είναι ένα αξιαγάπητο φανταστικό πλάσμα που χάρη στις υπέροχες ζωγραφιές του εικονογράφου ζωντανεύει και γίνεται φίλος όλων όσων διαβάζουν την ιστορία του. Οι εικόνες  και οι περιγραφές του Διότυχου εκφράζουν τόση ευαισθησία που κάνει τον αναγνώστη να θέλει να πάρει στις χούφτες του τον μικρό μεταξοσκώληκα να τον φροντίσει και να τον προστατεύσει. Αυτό πιστεύω είναι που κάνει αυτό το παραμύθι τόσο όμορφο.

Που σε αφήνει με τη διάθεση να θέλεις πάντα να φροντίζεις και να προστατεύεις την ίδια τη ζωή, όπου κι αν τη συναντάς.  

Φωτεινή Βασιλείου Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: 17/10/2012

Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2006

Δυότυχος Παραδείσης
συγγραφέας: Μάρω Σφακιανοπούλου
εικονογράφηση: Νεκτάριος Ντεληγιώργης
32σελ.

Διαστάσεις 22,5Χ26cm
ISBN:978-960-8365-10-0

Τιμή € 12,23