Θέατρο και Υφαντική

Θέατρο και Υφαντική

Στοχασμοί – υπαινιγμοί – προσομοιώσεις – συγκριτικές προσεγγίσεις για το Θέατρο, το Θεατρικό Παιχνίδι και τη σχέση τους με την Υφαντική. Ένα βιβλίο με αφορμή τον «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» του ΠΛΑΤΩΝΑ με πολλαπλές αναγνώσεις και συνυφάνσεις για τη διαπλοκή των τεχνών

και ιδιαίτερα ΘΕΑΤΡΟΥ και ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ. Οι τέχνες ως ΒΙΟΜΙΜΙΚΗ της ύπαρξης και έκφρασης των υποκειμένων. Το ΘΕΑΤΡΟ ως συνεισφέρουσα τέχνη στην Κοινωνία - την Παιδεία - την Εκπαίδευση -  το Πανεπιστήμιο.

O Λάκης Κουρετζής είναι παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών. Σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική αγωγή και έκφραση του παιδιού, Θέατρο και πιο συγκεκριμένα: Παιδαγωγική θεάτρου, σωματική έκφραση και Ψυχοδυναμική του ηθοποιού, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης στην Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Τα θέματα αυτά, συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξή τους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ασχολήθηκε με θέματα αισθητικής παιδείας, παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτήρια κ.λπ.

Είναι δημιουργός και εισηγητής του Θεατρικού Παιχνιδιού. Εκτός από τον στενό επαγγελματικό του χώρο, άρχισε να παρουσιάζει το Θεατρικό Παιχνίδι από το 1976 συνεργαζόμενος με ειδικούς ψυχολόγους και μέλη της ομάδας τέχνης «Πάροδος». Διδάσκει στη μετεκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών στο «Μαράσλειο», Δ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού της Εταιρείας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης «Θέατρο της Ημέρας», του οποίου είναι Διευθυντής Σπουδών και Βασικός Εμψυχωτής. Επίσης στα εργαστήρια μακρόχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ως Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού στις πόλεις: Λάρισα (από το 1988), Ηράκλειο Κρήτης (1993), Πάτρα, σε διάφορα Π.Ε.Κ., σεμινάρια που οργανώνονται από Σχολικούς Συμβούλους, Συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γονέων, Ν.Ε.Λ.Ε. καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς με θέμα: «Θεατρική Παιδεία – Θεατρικό Παιχνίδι». Έχει διευθύνει ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη και του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φ.Π.Ψ.) με θέμα: «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία» και «Επιμόρφωση επιμορφωτών και ειδικών συμβούλων παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες», θεατρικά εργαστήρια για Γάλλους ηθοποιούς και εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού στη Γαλλία, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά γαλλικών σχολείων, στο Σχολείο Ελληνικής κοινότητας Παρισίων, στο Θέατρο AINU της Βαλλανσιέν, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών καθώς και στην Κύπρο. Συνεργάτης ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος ομάδων σύνταξης αναλυτικών  προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» - Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

ΩΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ έχει ανεβάσει περισσότερα από 80 έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς θιάσους, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗΣ». Διευθύνει θεατρικά ατελιέ στη Γαλλία και την Αυστρία.

ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί από διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά, Πάροδος, Θέατρο της Ημέρας, Άπλετοι Κήποι, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.ά.) και στο εξωτερικό, βιβλία για παιδιά (από τις εκδόσεις ΓΝΩΣΗ): «Θεατρικό Παιχνίδι, παιδαγωγική θεατρική πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση», «Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα» (εκδ. Καστανιώτη) – «Θεατρική Αγωγή» (βιβλίο για το δάσκαλο) από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (εκδ. Ο.Ε.Δ.Β.) – «Στην Αρχή ένα ΓΡΑΜΜ… Μόνο» – «Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι Διαστάσεις Του» (εκδ. Ταξιδευτής), καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και Θεατρικών Συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, την Άλκη Ζέη, τον Δημήτρη Ποταμίτη και άλλους, του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους). Ιδρυτής της ομάδας τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και συνιδρυτής μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή της Εταιρείας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης «Θέατρο  της Ημέρας». Τον Γενάρη του 1995 εξελέγη στη Γαλλία πρόεδρος της Association Européenne du Theatre d’Enfants (Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεάτρου των Παιδιών).

Θέατρο και Υφαντική

(Με αφορμή τον Πολιτικό του Πλάτωνα)

Συγγραφέας: Λάκης Η.Κουρετζής

Isbn:978-960-9692-24-3

 Σελίδες: 328

Λιανική Τιμή: 25 ευρώ